Fremtidens aftenskole - i nørdernes tid

9. februar 2021 kl. 13:54

Efter corona vil folk efterspørge aktiviteter af høj kvalitet, vi vælger af lyst. Vi vil mere ud i naturen, vi vil fokusere på vores fysiske og mentale sundhed, og så vil de lokale fællesskaber og aktiviteter få en større betydning. Alt det gav fremtidsforsker Marianne Levinsen sit bud på, hvordan vi udnytter, når vi genstarter aftenskolen. 

 - En krise påvirker os, fordi der sker ting, vi ikke selv kan styre. Vi kan ikke vælge at ændre på corona eller på verden. Derfor har vi et endnu større behov for tilbud, som vi vælger af lyst. Her har LOF et meget stærkt kort, siger fremtidsforsker Marianne Levinsen fra Fremforsk - Center for fremtidsforskning.
Til gengæld skal vi i fremtiden være mere bevidste om, at vores deltageres tilvalg af LOF også er motiveret af andre ting end fornøjelse.  
- Det, vi vælger at gå til i aftenskolen, skal siger noget om, hvem vi er som individer, og hvad vi synes, er vigtigt at bruge vores tid på. I er i et felt, hvor der er mange spillere. Det stiller store krav til undervisningens kvalitet og til, hvilken relevans, aktiviteterne har for den enkelte deltager, siger Marianne Levinsen.

Lokal og ægte
LOF vil også have den fordel, at vi i en globaliseret verden bliver mere optagede af de lokale fællesskaber.
- Det, der gør mennesker glade, er, at man møder hinanden uformelt og føler, at man har et tilhørsforhold. Vi efterspørger ægte fællesskaber, og her er LOF og jeres aktiviteter særligt vigtige, siger hun.

Efterspørgslen på høj kvalitet og den "ægte vare" er især en fordel for vores undervisere, der brænder for at formidle derres fag.

- Det giver os en særlig tilfredshed, når vi møder nogle passionerede mennesker, der virkelig kan deres stof og vil give det videre. Det er spændende, når vi møder nogen, der ikke er en standartvare, for det har vi så meget af andre steder i tilværelsen. Det er lidt nørdernes tid, vi lever i. Men vi skal være nørder, der er gode til at formidle, og som gerne vil formidle til andre, siger Marianne Levinsen.

Natur og sundhed
Noget af det, folk vil vælge til, er oplevelser i naturen sammen med andre. Det moderne menneske længes efter ren luft, samvær og fordybelse.
- Vi har brug for at føle, mærke sanse dufte. Derfor hitter aktiviteter som saml-selv ture med for eksempel østers og svampe og aktiviteter, hvor man selv tilbereder maden sammen over bål, siger Marianne Levinsen.
Hun mener også, der er et stort potentiale for LOF i at holde fast i vores fokus på fysisk og mental sundhed.
- Sundhed er en kæmpe bølge. Vi er optagede af sundhed i vores familieliv, i vores forbrug og på arbejdspladsen. Og i fremtiden vil der komme mere fokus på den mentale sundhed og på balancen mellem krop og sind, siger hun.

Teknologi og natur.
Nedlukningen af Danmark har gjort de fleste af os mere digitale. Marianne Levinsen opfordrer os til at holde fast i de digitale aktiviteter, når det giver mening. 
- I skal teste, hvad der egner sig godt til digital læring, og hvad der kun fungerer i det fysiske rum. Og tag så erfaringerne med til det næste niveau, så I kan skabe noget, der er bedre, sjovere og mere interessant end før corona. Vi har et momentum lige nu, og det skal vi gribe, slutter hun. 

Læs mere om Idétræf i artiklen Idétræf online her

Hent Marianne Levinsens præsentation her
Hent alle oplæg fra Idétræf her 

 

Varekurven finder du altid øverst til højre.

Vil du finde flere hold eller Gå til bestilling