EU-debat på Folkemødet: Grøn omstilling, skattepolitik og godt lederskab

21. juni 2019 kl. 14:25

EU skal sætte klimaet på dagsordenen og påtage sig lederskabet. Det var hovedbudskabet fra de tre debattører, som LOF havde bragt sammen til vores debat som EU på Folkemødet. Panelet bestod af Lone Loklindt, forkvinde for Nyt Europa, Thomas Ravn-Pedersen, direktør Verdens Bedste Nyheder og Steen Gade tidligere MF for SF.

Oven på et hektisk år med langvarige Brexit-forhandlinger, valg til Europa-Parlamentet og spænding om fordeling af de forskellige europæiske topposter i EU indbød LOF's landsorganisation og SFOF til EU debat på årets folkemøde. Med afsæt i det netop afholdte valg tog de tre indbudte debattører pulsen på, hvad der rører sig og hvordan EU-parlamentet skal arbejde og prioriterer i de næste fem år - og med det retoriske spørgsmål "Blev Klimaet EU-valgets vinder?". Panelet bestod af Lone Loklindt, formand for Nyt Europa og fhv. MF(B), Thomas Ravn-Pedersen, direktør Verdens Bedste Nyheder og Steen Gade fhv. MF(SF). Debatten fandt sted fredag formiddag i Venstres Have.

Klima og grøn omstilling
De tre debattører var alle enige om, at klimaet og den grønne dagsorden var det mest vigtige emne for vælgerne.
- Der skal fart på den grønne omstilling og gerne med udgangspunkt i FN's verdensmål, sagde Lone Loklint.

Demokrati
De tre debattører var også enige om, at det var de bærende partier i dansk politik, der vandt valget.
- Valget viste, at det for en gangs skyld var EU og de politiske emner, der var på dagsordenen både for vælgere og for politikerne - og ikke som vi har været vant til - et valg for eller imod EU, sagde Steen Gade.
- Valget viste, at vælgerne tager EU alvorligt. Nu stemmer vi på lige fod til folketing, kommunale og regionale råd og så til EU-parlamentet. Så demokratiet i EU og Danmark vandt - og derfor er vi både danskere og europæere - det er ikke mere et modsætningsforhold, hvilket nok er den største nyskabelse/lære af valget, sagde det tidligere folketingsmedlem for SF.

FN's Verdensmål
FN's verdensmål, som var temaet for året folkemøde, blev også berørt. Også her spiller EU en afgørende rolle for, at verdensmålene bliver implementeret.
- Men det kræver, at EU skal være modig, så politikerne får lagt en ambitiøs strategi, som erhvervslivet kan arbejde og investere efter, sagde Thomas Ravn-Pedersen. Han understregede også, at EU skal påtage sig internationalt lederskab på de væsentligste dagsordener så som klima.  

Debatten var afslutningen på forårets debatkaravane, hvor LOF og SFOF flere steder i landet har arrangeret debatter op til Europa-Parlamentet.  

Læs mere om LOF på Folkemødet i artiklen Synlighed og samarbejde på Folkemødet 2019

 

Varekurven finder du altid øverst til højre.

Vil du finde flere hold eller Gå til bestilling