Frugtbart sundshedssamarbejde i LOF Holstebro-Struer

9. august 2017 kl. 11:00

LOF Holstebro satser på sundhed, og arbejdet bærer frugt. Et formaliseret samarbejde med kommunen om sundhedshold og gode lokale aftaler med sundhedshuset og uddannelsescenteret VIA har betydet mange nye hold for LOF. Om et par uger starter afdelingen et helt nyt træningskoncept, nemlig holdene "Leg for voksne."

Målgruppen er hjertepatienter og andre, der har været en del af et behandlingsforløb, og som ønsker at fortsætte træningen i trygge, sociale rammer. Holstebro Kommune henviser sine patienter til LOF, da kommunen har nedlagt alle sine rehabiliteringstilbud. Det gode samarbejde med kommunen har resulteret i, at LOF Holstebro-Struer er nomineret til Aftenskolernes Pris i kategorien sundhedsprisen. Prisen bliver uddelt den 20. september i København.
Læs mere i artiklen Deltag i Aftenskolernes Pris og støt dine kolleger

Formelt samarbejde
LOF og Holstebro Kommune har i et års tid haft et formelt samarbejde om træningstilbud til tidligere patienter. Samarbejdet indebærer blandt andet faste møder hver tredje måned, hvor kommunen og LOF evaluerer de nuværende forløb og taler om, hvordan tilbuddene og samarbejdet skal udvikle sig. Samarbejdet kan få endnu større betydning for LOF i fremtiden, fordi kommunen nu ikke længere selv har genoptræningstilbud til hjertepatienter, osteoporosepatienter og rygpatienter.
- Vi har fået en port lukket op. Vi skal også være realistiske, men kan vi få en brøkdel af de patienter, som kommunen havde før, så bliver det stort. Folk er allerede begyndt at melde sig til osteoporose hold og ryghold, siger Bent Bjerregaard, skoleleder i LOF Holstebro-Struer.

Leg for voksne
Til september starter LOF tre nye hold "Leg for voksne." Mange af deltagerne har fundet LOF, fordi de tidligere har fulgt et behandlingsforløb. Den store fordel for LOF er, at aftenskolen møder folk som deltagere fremfor som patienter. Det er blandt andet derfor, holdene hedder "Leg for voksne".
- Vi overtog et hjertehold med 17 kursister hvoraf de 16 var mænd. De gav udtryk for, at de ikke ville behandles som patienter, og at de hellere ville fokusere på at have det sjovt end på at genoptræne. Træningen er derfor tilrettelagt som gode lege, der giver høj puls. Der er for eksempel boldspil, stjerneleg og træning med store spillekort. Deltagerne kommer for at lege og for at få sved på panden. Og så betyder det sociale utroligt meget, fortæller skolelederen.

Praktikanter som undervisere
LOF har også et rigtigt godt samarbejde med sygeplejerske- og fysioterapeutuddannelsen på uddannelsescenteret VIA i Holstebro, hvor flere af holdene foregår.
- Flere af vores undervisere er studerende på sidste år og underviser hos os som en del af deres obligatoriske praktik. De er dygtige men bliver kun betalt et symbolsk beløb. VIA er meget glade for samarbejdet, fordi de studerende så ikke skal ud af huset og finde en praktikplads, så det en win win situation, siger Bent Bjerregaard. Han ser frem til, at samarbejdet bliver endnu bedre, når VIA bygges sammen med kommunens sundhedshus.

De gode samarbejder er i høj grad opstået gennem LOFs bestyrelses og bekendtes netværk. Det er også det råd, skolelederen i LOF Holstebro-Struer vil give videre til andre afdelinger.
- Find ud af, hvem der er leder af det lokale sundhedshus, og undersøg om der er nogen i jeres bestyrelse eller øvrige netværk, der har en kontakt, siger han.

Synlighed
Ud over flere deltagere har samarbejdet om sundhedsholdene betydet mere synlighed for LOF.
- Vi er blevet kendt. Der er flere, der hører om LOF, og som har en positiv holdning til os. Jeg kan for eksempel se, at vi har fået mange flere likes på vores facebookside, og der er mange flere, som ser og liker vores opslag, slutter Bent

 

Varekurven finder du altid øverst til højre.

Vil du finde flere hold eller Gå til bestilling