Digitalisering – et nyt oplysningsprojekt til debat på Idétræf 2017

7. februar 2017 kl. 12:12

- IT er alt for vigtigt til, at vi kan overlade det til IT-folk

 - Digitale kompetencer og digitalisering er ikke noget farligt. Det er ikke noget, vi skal beskytte os mod, men noget, vi skal lære at navigere i. For at gøre det har vi brug for en folkelig bevægelse. Vi har brug for et nyt oplysningsprojekt.

Sådan indledte Klaus Kvorning, formand for DANSK IT, temaet til dette års Idetræf: Det digitale samfund, hvor alle kan deltage. Det oplysningsprojekt, han taler om, vil LOF være med i. Det viste de knap 120 top engagerede LOFere, der i løbet af et par informationsrige og hyggelige dage i Svendborg blev klogere på, hvilke muligheder digitaliseringen rummer for LOF i form af nye aktiviteter, nye markedsføringskanaler, flere samarbejdspartnere og ikke mindst flere deltagere.

Collage klaus kvorning oplæg.jpg
Øverst fra venstre: Anni Matthiesen og Camilla Hedenhoff. Nederst fra venstre: Klaus Kvorning, Merete Højgaard og Else Poulsen, begge LOF Trekanten.

Viden forpligter
LOFere fra hele landet tog temaet til sig og deltog aktivt i de formelle debatter så vel som i dem, der fandt sted under indtagelsen af Hotel Svendborgs delikate petitfour og øvrige udsøgte forplejning.
- Viden forpligter. Du har en viden indenfor dit felt om, hvordan teknologien kan gøre livet lettere for mig. Folk ved ikke nødvendigvis, hvad de vil have. Hvem er det, der skal gøre hvad? Viden forpligter, udfordrede Camilla Hedenhoff fra LOF Vestfyn.
- Det er jer, der skal tage magten, lød det hurtige men velafprøvede svar fra Klaus Kvorning.
- Forlang at sådan nogle mennesker som mig lytter og tager del i et folkeoplysningsprojekt om digitalisering. Tag fat i teknikerne og fortæl dem, at det ikke behøver gå så hurtigt, for når ting går galt, er det fordi, brugerne ikke har været involveret fra starten. It er alt for vigtigt til, at vi kan overlade det til IT-folk, sagde han.
- Vi skal fjerne folks frygt, bidrog Ebbe Eriksen fra LOF Midtjylland.
- Og det er netop det, oplysningsforbundene kan, svarede fra Klaus Kvorning. Han lagde vægt på, at aftenskolen kan være med til at skabe debat og tage emner op, der får folk til at reflektere over, hvilke konsekvenser det kan have, når vi bruger den nye teknologi. Derudover kan aftenskolen medvirke til, at folk bliver bedre til at bruge teknologien og til at bruge den kreativt til selv at skabe produkter.

Aftenskolens vigtige rolle blev også understreget af Venstres børne- og undervisningsordfører Anni Matthiesen.
- Foreningslivet og folkeoplysningen skaber vigtige fællesskaber. Et stærkt civilsamfund er altafgørende for et stærkt Danmark og er med til at skabe den samhørighed, vi har brug for nu mere end nogen sinde, sagde hun.

Kreativitet og gode løsninger
DANSK IT inddeler de kompetencer, man skal bruge for at kunne begå sig i det digitale samfund i tre grupper: Brugerkompetencer, skaberkompetencer og refleksive kompetencer. Umiddelbart efter Klaus Kvornings oplæg summede salen af kreative ideer til, hvordan aftenskolen kan bidrage til at styrke borgernes evner inden for disse tre områder.
Samarbejder med iværksættere, kurser i programmering, youtube og blogging eller debatmøder om mobning, hvor der indgår en digital vinkel, var nogle af de mange gode ideer, der kom ned på papir i tre forskellige farvekoder.

loesningsagalleri collage.jpg
Fra oven: Peter Hollbaum-Hansen, LOF-Skolen, Birthe Nørskov, LOF Midtjylland og Karen Marie Ventzel, LOF Ringkøning-Skjern. Til højre Susanne Jershøj, LOF Faxe. 

Workshoppen blev efterfulgt af et mindst lige så sprudlende løsningsgalleri i atriumgården, hvor engagerede LOFere delte ud af deres særligt gode erfaringer inden for emnerne markedsføring, rygskole, frivillige, nye kurser, yngre målgrupper, udviklingspuljen og bestyrelsesudvikling.

Hallelujah
De gode samtaler blev ikke ringere under aftenens hyggelige festmiddag. Her fejrede vi Jesper Holm Jespersen, der i 2016 har 40 års jubilæum i LOF. Gennem årene har han stort set beklædt alle bestyrelsesposter i LOF og er i dag formand for LOF Vesthimmerland.
- Jeg har slidt 12 skoleledere op og jeg tror, jeg bliver ved lidt endnu, sagde han, da han meget overvældet fik overrakt blomster af LOF's formand Kim Valentin.
- Det er med stor ydmyghed, at jeg er formand for et sådant engagement, sagde Kim Valentin.
- Er du overhovedet fyldt 40? spurgte Jesper Jespersen, der på trods af den store overraskelse havde humoren i behold. 

Jesper beskaaret.jpgJesper Jespersen (t.h.) får overrakt blomster af Kim Valentin.

De unge violinister Villads og Valdemar skabte en helt særlig stemning med deres smukke og virtuose violinspil. Vi blev præsenteret for både klassisk musik, folkemusik og en original blanding af Vivaldi og ACDC. Der var flere blanke øjne at spotte blandt de velsyngende LOFere, da vi alle sang med på Leonard Cohens Hallelujah.   

 Villads og Valdemar II beskåret.jpg
Fra venstre; Valdemar, 18 år og Villads 15 år

Bjerget og Muhammed
Søndagens moduler spændte vidt fra mental sundhed, undersøgelser om aftenskolen, kommunalvalget og bestyrelsesarbejde til søgemaskineoptimering, unge deltagere, fokuseret folkeoplysning og velfærdsteknologi. Idétræf sluttede med livsstilseksperten Anne Glad, der på humoristisk vis kom ind på børnefamiliers digitale vaner, deleøkonomi og det digitale seniorliv.
- Hvis et menneske ikke længere er i stand til at komme til LOF, kan bjerget måske komme til Muhammed. Kan man forestille sig, at LOF på nogle områder bliver en slags digital kanal, man kan følge med i hjemmefra? lød et af de afsluttende spørgsmål fra Anne Glad. Har I lyst til at bruge Anne Glad i jeres afdeling, kan vi glæde jer med, at vi netop har lavet en LOF aftale med hende, så hun kan fås om oplægsholder til en god LOF pris. 

Tak for et rigtigt godt Idétræf. Vi glæder os allerede til at se jer igen til Idétræf 2018!

 

Varekurven finder du altid øverst til højre.

Vil du finde flere hold eller Gå til bestilling