Lokal folkeoplysning kræver godt samarbejde - DFS' medlemskonference 2016

27. oktober 2016 kl. 12:05

Folkeoplysning og aftenskoler spiller en vigtig rolle - ikke mindst i landområderne. Men oplysningsforbundene skal blive bedre til at arbejde sammen med hinanden og med de lokale organisationer. Det var nogle af hovedpointerne ved Dansk Folkeoplysnings Samråds medlemskonference "Lokal folkeoplysning," som satte fokus på folkeoplysningens betydning og potentiale uden for de større byer. Konferencen blev holdt i Helsingør den 12. -13. oktober.

Udnyt mulighederne
Der er flere aftenskoler i landområderne, men de enkelte skoler har færre aktiviteter. Det kan skyldes, at oplysningsforbundene ikke samarbejde nok lokalt, eller at for mange aftenskoler udbyder de samme kurser, mener analytiker Malene Thøgersen fra Vifo. (Billede)  

- Er der særlige former for aftenskoler, der har det svært på landet? Er der for eksempel aktiviteter, folk især gerne kører til større byer efter? Eller kan man tiltrække den modsatte aftenskole-pendling den modsatte vej, spurgte hun. Hun opfordrede aftenskoler i yderkommunerne til at udnytte de særlige forhold, der gælder for dem:

  • At der er mange aftenskoler i området
  • Større tilfredshed i mindre aftenskoler, blandt andet med det sociale fællesskab
  • Gode muligheder for lokalt samarbejde og med andre institutioner
  • Muligheden for at specialisere sig og måske få borgere til at køre fra de større byer til de mindre for at gå på aftenskole i stedet for den modsat.

Samarbejde
Hvis det skal lykkes, kræver det dog mere samarbejde. Folkeoplysningen er for lukket om sig selv, og organisationerne er hverken gode nok til at arbejde på tværs eller til at udvikle nye aktiviteter, sagde kultur- og fritidschef i Næstved Kommune Kim Christoffersen. Vær med til at skabe lokale samlingssteder, vær i sync med skole og lokalråd, uddan de frivillige og støt de selvorganiserede, lød rådene fra ham.

Annette Aagaard Thuesen fra Center for Landdistriktforskning mindede dog om, at der kan være store forskelle fra lokalsamfund til lokalsamfund, og det er vigtigt at have et nuanceret billede af virkeligheden.
Anni Mathiesen fra Venstre pointerede, at der netop i en tid, hvor afstanden mellem land og by vokser, er behov for folkeoplysningen.
- Folkeoplysningen kan gå ind og bygge bro, hvor andre graver grøfter, sagde hun i sit oplæg.

Læs mere om konferencen på eller på DFS' facebookside og  i artiklerne
Folkeoplysningen vil hellere ødelægges end forandres og
Så ens er de ikke ude på landet 

DFS' medlemskonference holdes en gang om året og er åben for alle, der er aktive i en af DFS' medlemsorganisationer. 

 

 

Varekurven finder du altid øverst til højre.

Vil du finde flere hold eller Gå til bestilling