Ja til genbrug, nej til madspild

2. marts 2016 kl. 15:42

"Vi samarbejder med to store genbrugsbutikker om et kursus". Det fortæller skoleleder Merete Højgaard, LOF Trekanten. "Butikkerne stiller gratis lokaler til rådighed, vi stiller med en designer, der giver en introduktion til genbrug. Så kan deltagerne købe ind i butikken, og designeren samarbejder med deltagerne om at fremstille nyt af gammelt", fortsætter Merete, der siger, at genbrugsbutikkerne meget gerne vil samarbejde, fordi der så sker noget nyt i butikkerne. Merete opfordrer andre LOF'ere til bare at gå i gang med at samarbejde med de mange genbrugsbutikker, der findes landet over.

LOF Djursland gør også i genbrug. Skoleleder Frode Munch er frivillig i Kirkens Korshærs genbrugsbutik. "Ungdomsskolens elever kommer og køber ind i butikken", siger Frode. Det gav ham idéen til nogle aktiviteter i LOF: Et foredrag om "Fra yt til nyt", efterfulgt af en workshop, hvor man kan redesigne aflagte småmøbler samt kurset "Sjov med laser og pjalter", hvor man lærer at genbruge gammelt tøj. "Egentlig havde jeg forestillet mig et koncept, hvor kunder i butikken kunne komme og købe ind og så få undervisning, men det må vente til efteråret", slutter Frode, der arbejder på at finde nicher og nye samarbejdspartnere til LOF.

LOF LollandFalster tilbyder kurset "Gammelt til nyt" om at genbruge ting, man ellers ville smide ud.  LOF Kalundborg har et kursus over en dag om "Kapsler og dåser"; her kan man lære at fremstille fx tasker og bælter af dåseringe. I Kalundborg har man også kurset "Begræns madspild"; LOF Øresund tilbyder en workshop på to lektioner om samme emne.

Ja til genbrug og nej til madspild er helt aktuelt. Frankrig har som det første land i verden netop vedtaget en lov, der forbyder supermarkeder at destruere fødevarer, der tidligere røg i containeren, fordi de nærmede sig sidste salgsdato, og derfor ikke længere kunne sælges. Loven gælder de store supermarkeder, der skal donere maden til velgørende formål. Overtræder man loven, medfører det store bøder. Skal vi have en tilsvarende lov i Danmark? Det diskuteres nu. Måske en idé til et 10 % debatmøde?

I København har man lige åbnet Wefood, landets første butik med overskudsmad. Hvert år smides mere end 700.000 ton mad ud i Danmark, et spild, der koster 11.6 mia. kr. om året. Bag butikken står Folkekirkens Nødhjælp; den drives af frivillige, og overskuddet går til nødhjælpens arbejde i verdens fattigste lande.

Den 3. marts indleder Kirkens Korshær, der har knap 250 genbrugsbutikker, et samarbejde med Spejder Sport, der har 18 butikker med beklædning og udstyr til friluftsmennesker. Samarbejdet går ud på at hjælpe socialt udsatte. Man kan aflevere sit brugte friluftsudstyr i Spejder Sport; udstyret bliver givet videre til Kirkens Korshær til salg i genbrugsbutikkerne.

Genbrug og madspild giver muligheder for os i form af kurser, foredrag, workshops, debatmøder og nye samarbejdsrelationer.

 

Varekurven finder du altid øverst til højre.

Vil du finde flere hold eller Gå til bestilling